onsdag 15 februari 2017

Klädrensning!

Denna vecka är det återigen dags för klädrensning. Tack vare att det numer sker oftare så är det inte så mycket kläder att samla ihop. Namnade kläder har delats ut till rätt barn, men det finns en hög med onamnade kläder utanför Safiren.
Ta gärna en titt där imorgon! (På fredag eftermiddag tas kläderna bort.)

Veckobrev v 6


  Treornas veckoblad
Hej!                                                                                                                                               Vecka 6

Friluftsdagen på Sjöaremossen i torsdags blev en härlig men kall dag. Barnen fick hålla igång på isen för att hålla värmen och sen var det gott med något varmt att dricka när de tog en paus.

Vi har tränat basket på idrotten. Vi övade på att passa, dribbla och att träffa basketkorgen. Avslutningsvis spelade vi basket-fia som är en rolig lek där man får chans att testa de olika momenten. På onsdagens idrottslektion övade vi vidare på redskapsgymnastik och spelade innebandy.

På mattelektionerna fortsätter vi med subtraktion. Det börjar också närma sig de nationella proven för årskurs tre. Vi har därför börjat titta på, lösa och diskutera matteuppgifter ifrån tidigare års prov. Det kan vara bra att se hur proven kan vara upplagda. Det är viktigt att barnen förstår att även om man inte förstår uppgiften på en gång,  så måste man i de här sammanhangen försöka ta sig an uppgiften på nytt och läsa instruktionerna en gång till.

I svenska har vi kommit igång med vårt seriearbete. Många har haft med sig egna serietidningar till skolan och tillsammans med dem vi har på skolan fick vi ihop riktigt många och flera olika! Här fanns många Bamse och Kalle men också Tom och Jerry, Nalle Puh och Hälge. Vi såg en film om hur man gör en serie. Barnen har sedan fått skapa en egen serie med bildrutor och text i pratbubblor.

På engelskan handlar det om maträtter denna vecka. Man ska kunna säga vilka maträtter och ingredienser man gillar. Vi har bl.a lärt oss corn, onion, cucumber, sour-cream, meatballs, chicken och hamburgers.

Vi jobbar vidare med bronsåldern på so-lektionerna. Vi har tittat lite extra på hur människor var klädda och vilka smycken och vapen de tillverkade av brons. Vi har lärt oss hur den första säkerhetsnålen kan ha sett ut; en vacker fibula av brons. Barnen har sedan fått göra egna varianter av dolkar, halskragar, fibulor, bronslurar och svärd i guldpapper. Vi har också tittat på hällristningar som människor började göra under bronsåldern och funderat på vad de föreställer och vad de hade för syfte. Nästa vecka når vi fram till järnåldern som är den sista tidsåldern på vår forntidslinje. Våra stenålderskrukor har torkat och därefter har en omgång bränts i skolans brännugn. De blev ett jättefint resultat. Nu står några av krukorna för visning i klassrummen och kommer så småningom att skickas med hem.

Efter sportlovet kommer vi att arbeta med no under en period. Vi kommer att ägna oss åt luft under ett antal veckor.

Trevlig helg!                                                                                                                                                                                                      
Sofia, Malin, Malin och Linda

                                                                                                  
Vecka  7
                                                                                                                                                           
    måndag:                                             
                                                                                                            
     tisdag:               Idrott                                                                                                                      

     onsdag:             Idrott.
                                 Veckans ord 3a och 3b. Pojken och Tigern.

     torsdag:             Matteläxa                                                                                                                                                                                

      fredag:                                                                                                                                                                                
                                

måndag 6 februari 2017

Utflykt till Sjöaremossen 9/2

På torsdag den 9/2 åker vi buss till Sjöaremossen för att åka skridskor. (Det är torsdag som gäller. Det stod fel i veckobladet som skickades hem i fredags.)

Ta med: Skridskor, hjälm, varma kläder, extra vantar, dricka, matsäck (alla får 2 korv med bröd).
              Du får ta med klubba och puck om du vill.

Samling i klassrummet på morgonen!
/Malin

Veckobrev v 5


Treornas veckoblad
Hej!                                                                                                                                        Vecka 5

I svenska fortsätter vi med den magiska dörren. I kapitel två handlar det om att skriva ett brev som ska ingå i handlingen. Vi har därför tränat på hur man skriver ett brev och vilka fraser som kan inleda och avsluta ett sådant. I Pojken och Tigern har vi gått igenom en hel del svåra ord och deras innerbörd; bl.a bonna-vischan, polare, jycke och morsade.

Vi jobbar vidare med uppställning i matten. Nu handlar det om subtraktion med två växlingar.

I engelska fortsätter vi att träna på olika sporter och att kunna tala om vilken sport man själv ägnar sig åt eller gillar.

Vi har nu kommit fram till bronsåldern på våra SO-lektioner. Vi har lärt oss om legeringen brons och om hur människorna gjorde för att få fram sina vackra bronsföremål. Syslöjden lånade ut sina kardor och lite ull till oss och nu har alla barn också fått prova på att karda. I slutet av bondestenåldern och under bronsåldern lärde sig människor att väva tyger av fårens ull. Nu har vi fått testa på ett led i den processen. Vi har också tittat på hur man använde en slända för att göra tråd.

På musiken har vi ägnat oss åt lite repetition av instrument och har gjort ett pysselblad. Vi sjunger vidare på våra Taube-visor och forntidssånger.

Vi har pratat om den kände svenske konstnären och illustratören John Bauer och hans levnadsöde på bilden. Under sitt korta liv blev han känd för svenskarna som illustratör till boken Tomtar och troll. Hela landet sörjde när han tragiskt omkom på Vättern i en storm, bara 36 år gammal. Vi har sett en film om hur John Bauer inspirerades av skogen när han målade sina väsen. Nu har vi inspirerats av honom och gjort egna troll i murriga skogsfärger.  Barnens fantasi är det bästa redskapet!

På torsdag är det dags för skolutflykt till Sjöaremossen. Barnen ska ha med sig hjälm och skridskor och en liten matsäck med dricka. Packa gärna allt i samma väska. Skolan grillar korv på plats och varje barn får två korvar med bröd till lunch.  Skridskor och hjälm går inte att låna på Sjöaremossen. Vill man ha med sig klubba och puck går det bra. Vi åker buss ifrån skolan kl. 08.30 och beräknar vara tillbaka vid
kl 12.45.

Trevlig helg!                                                                                                                                                                                                      
Sofia, Malin, Malin och Linda

                                                                                                  
Vecka  6
                                                                                                                                                           
    måndag:                                             
                                                                                    
     tisdag:               Idrott                                                                                                                      

     onsdag:             Idrott.
                                 Veckans ord 3a och 3b. Pojken och Tigern.

     torsdag:            Sjöaremossen                                                                                                                                                                                                         

      fredag:              Matteläxa